27/07/10

SMURD Sibiu

SMURD SIBIU si-a inceput activitatea la 1 decembrie 1993, in urma unei hotarari a Consiliului Judetean Sibiu.

La realizarea serviciului, la acea data si-au adus aportul urmatoarele institutii: Grupul de Pompieri Sibiu, Prefectura Sibiu, Consiliul Judetean Sibiu, Spitalul Judetean Sibiu, Spitalul Judetean Mures prin Clinica ATI si SMURD MURES la initiativa si cu spijinul Dr Raed Arafat, Facultatea de Medicina Sibiu, toate avand un singur scop, asistenta medicala de urgenta in prespital.

Pentru inceput, serviciul a functionat in sistem experimental, avand un caracter umanitar, nepatrimonial si nonprofit si fara personalitate juridica, organizat distinct de Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu pe principii bugetare si de voluntariat profesional si institutional. Sediul statiei a fost stabilit in cadrul Grupului de Pompieri „Cpt. Dumitru Croitoru” al judetului Sibiu.

Obiectivul principal l-a constituit asigurarea unei asistente medicale prompte in urgentele medico-chirurgicale vitale si in situatiile de catastrofa, avand ca obiect de activitate, asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca. Pentru eficientizarea activitatii SMURD Sibiu, Grupul de Pompieri a incheiat un protocol in aprilie 2004 cu Spitalul Clinic Judetean Sibiu, prin care subordoneaza din punct de vedere medical SMURD sectiei UPU (Unitate de Primiri Urgente), cu beneficii de ambele parti, medicii din cadrul UPU si ATI asigurand garda permanenta, iar sectia UPU furnizand materialele sanitare necesare activitatii.

In acelasi timp, grupul de pompieri pune la dispozitie: autospeciale sanitare si intretinerea lor, personal calificat in activitatea medicala si de descarcerare, spatii de cazare pentru ambulanta si personal. Mentionam, aici aportul deosebit adus de voluntarii din cadrul Facultatii de Medicina Sibiu care asigura garda de personal paramedical. In decursul anilor peste 200 de studenti au iesit la interventii pe autospecialele SMURD, multi dintre ei astazi avand o experienta importanta in practicarea medicinii prespitalicesti.

Functionarea Smurd Sibiu este asigurata 24 de ore din 24 de catre personal cu o buna pregatire profesionala: conducator auto – subofiter pompier, care andeplineste si rol de paramedic, subofiter pompier – paramedic, care asigura coordonarea statiei din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, medici cu specializare in Medicina de urgenta si ATI, paramedici voluntari – studenti ai Facultatii de Medicina „Victor Papilian” Sibiu

DATE DE CONTACT

Statia centrala SMURD SIBIU

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Cpt. Dumitru Croitoru” al judetului Sibiu

Adresa: Sibiu, str. VASILE CARLOVA nr.16-22

Web: http://www.isusibiu.ro/smurd/

E-mail: secretariat@isusibiu.ro