28/12/10

Articole mass-media 2010 – Bihor

Despre M.A.S.H.

Ce este MASH? Un parteneriat activ intre Asociatia SARTISS, Asociatia Studentilor Medicinisti din Oradea, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) Bihor, Asociatia Salvatorilor Montani Bihor, Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo Bihor, Filiala Crisana a AMSPPR (Asociatia Medicilor Stomatologi cu Practica Privata din România), Societatea Româna de Cruce Rosie, Consiliul National Român de Resuscitare (CNRR), Universitatea din Oradea, transpus intr-o tabara organizata intr-una din cele mai fermecatoare si salbatice zona montana din Muntii Bihor, la care participa in medie aproximativ 60 de studenti si medici din tara si de peste hotare in fiecare an.

Premisele si scopul MASH – Proiectul MASH – Societatea civila romaneasca, aflata la debutul mileniului III, s-a antrenat in procesul complex al unui progres care implica si factori care se repercuteaza intr-un mod negativ asupra individului.

Prezentul proiect isi propune sa suplineasca o mare parte din aceste cerinte prin pregatirea unui grup de voluntari (studenti medicinisti) care sa dobândeasca aptitudini practice si teoretice care pot fi puse in aplicare in cazul situatiilor speciale complexe de salvare, urmand ca, in continuare acesti voluntari sa duca mai departe informatia spre cel mai receptiv contingent al societatii noastre: tinerii. Modalitatea aleasa este utilizarea resurselor principalelor servicii si institutii specializate in actiuni de salvare din judetul Bihor, resurse care vor fi concentrate pe parcursul unei saptamâni in cadrul taberei MASH (Medical Adventure School in Holiday), aflata deja la a 10-a editie.

Medical Adventure School in Holiday


Cel mai mare exercitiu de salvare montana din Romania va avea loc in Padis

Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo organizeaza, in perioada 15-18 iulie, tabara internationala de speologie „BalkanCamp”, care va reuni peste 150 de participanti din Romania, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Polonia si Turcia.Tabara se va desfasura in Padis si va cuprinde un amplu exercitiu de salvare in mediul carstic.

„Pe 17 iulie, intre orele 8 si 18 se va derula un exercitiu international de salvare in mediul carstic, care prin amploare si complexitate, va depasi orice actiune similara realizata vreodata in Romania”, se precizeaza intr-un comunicat al Salvamont Salvaspeo Bihor, semnat de vicepresedintele Adrian Marin. Cei peste 150 de salvatori speologi, salvatori montani, specialisti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Crisana”, medici si  paramedici care vor participa la exercitiu vor trebui sa duca la bun sfarsit o actiune care implica evacuarea mai multor victime.

Exercitiul se va desfasura atat in subteran cat si la suprafata complexului carstic Cetatile Ponorului. „Pestera adaposteste o salba de 14 lacuri subterane, cele 2 intrari ale sale fiind situate pe fundul a doua din cele 3 doline care alcatuiesc complexul carstic. Dupa depasirea obstacolelor subterane, salvatorii vor fi pusi la incercare pe peretii verticali de 150-200 metri ai dolinelor”, explica reprezentantii Salvamont Bihor. Patrula Salvamont Salvaspeo intervine, anual, pe durata verii, la diverse accidente in pestera Cetatile Ponorului, ca si in alte pesteri din Muntii Bihorului si Muntii Apuseni.

„Tot mai multi turisti viziteaza Cetatile Ponorului din Padis, iar un accident turistic cu scenariu asemanator celui al exercitiului nu este imposibil”, se mai mentioneaza in comunicat. Salvamont Bihor anunta ca sambata, 17 iulie, pe durata exercitiului, accesul turistilor in complexul Cetatile Ponorului va fi interzis, din ratiuni de siguranta.Tabara „BalkanCamp 2010” este organizata Salvaspeo Romania – CORSA, SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor, CS Speodava Stei, in colaborare cu ISU „Crisana” Bihor si SMURD Bihor.

Smaranda Chisbora, Bihoreanul


Trei speologi sunt blocati intr-o pestera dupa ce au fost suprinsi de o viitura, in Bihor

Trei speologi surprinsi, miercuri, de o viitura intr-o pestera din localitatea bihoreana Bulz au ramas blocati in interior, echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana si ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor lucrand, joi, pentru pomparea apei din zona respectivei pesteri.

„Nu avem foarte multe detalii despre ce s-a intamplat. Din cate am inteles, trei persoane au fost surprinse de cresterea nivelului apei din interiorul pesterii, dar nu se stie in ce stare sunt si daca mai traiesc. Este vorba de o pestera din zona Bulz, o pestera cu acces dificil, in care doar speologii au acces”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX seful SMURD Bihor, Hadrian Borcea.

Potrivit acestuia, echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana si ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo lucreaza, in prezent, la pomparea apei, procedura care este dificila si de durata.”Pomparea apei este o operatiune de durata pentru ca exista un parau si trebuie deraiat cursul paraului. Este o munca foarte dificila”, a spus Borcea. El a adaugat ca nu avea rost ca o masina apartinand SMURD sa ramana acolo pana cand echipajele ISU si ale Salvamont nu vor evolua cu munca.”Ei vor face lucrarile care se impun si ne vor anunta, iar un echipaj de terapie intensiva este pregatit si va merge acolo”, a spus Borcea.

Ziarul de Iași


Echipaj nou de paramedici ISU

Joi, la sediul Grupului 1 de Intervenţie Oradea, situat pe strada Aluminei, s-a operaţionalizat un nou echipaj de prim ajutor SMURD, cu paramedici. Acesta va funcţiona în cadrul Detaşamentului 2 Pompieri Oradea şi va interveni la urgenţele medicale din raionul subunităţii. De acum, fiecare subunitate a ISU Crişana Bihor va avea câte un astfel de echipaj. Aşadar, în Oradea de exemplu, echipajele existente vor fi aşezate „în triunghi”, astfel încât să poată acoperi eficient toată suprafaţa oraşului şi a localităţilor din imediata apropiere.

Aproape de perfecţiune. În cadrul întâlnirii de joi, doctorul Hadrian Borcea, şef UPU-SMURD, a precizat că unul din principalele avantaje ale echipajelor cu paramedici este acela de a interveni la cazurile uşoare, reuşind astfel să nu apeleze la serviciile unor medici, care între timp s-ar putea ocupa de alte cazuri, mult mai grave. Conform legii, în 90 la sută din cazuri, timpul de intervenţie la cazurile medicale trebuie să fie de până la 15 minute în orice zonă, dar echipajele SMURD Bihor au depăşit acest procent prevăzut de lege, apropiindu- se de sută la sută, acesta fiind un alt avantaj al suplimentării permanente a numărului de echipaje de prin ajutor. „Cu câte un echipaj de prim ajutor în fiecare subunitate, planurile de intervenţie sunt astfel gândite şi concepute ca să asigure aceşti timpi de reacţie” a conchis colonelul Ioan Baş, inspector şef al ISU Crişana.

Bihor Online