12/11/10

SMURD Dolj

SMURD Craiova s–a nascut in 1997, cand, la 13 iunie, ca urmare a unui proiect comun al Medic One Team din Marea Britanie, Fundatia Soros, Ministerul Sanatatii si Centrului Pilot pentru Medicina de urgenta Targu-Mures a luat fiinta la Spitalul de Urgenta Craiova, Camera de Resuscitare.

A fost primul pas, decisiv, in formarea unui nucleu puternic, entuziast, serios si disciplinat de 8 medici si 17 asistenti medicali, care a inceput sa construiasca pas cu pas, mai mult decat o noua structura medicala in sudul Romaniei: un concept de asistenta medicala de urgenta. Un nou modus vivendi bazat pe standarde, algoritme de lucru, protocoale de management avansat al pacientilor critici, conforme cu cele medicale internationale, pe continuitate la interfata spital – prespital si poate mai important decat orice altceva, pe conceptul de lucru in echipa.

La 1 februarie 1998, in spiritul de dezvoltare a cooperarii, se pun bazele colaborarii intre Camera de Resuscitare a Spitalului Clinic de Urgenta si Grupul de Pompieri ,,Oltenia’’ a judetului Dolj, constituindu-se unitatea mobila a Camerei de Resuscitare – SMURD – SERVICIUL MOBIL DE REANIMARE SI DESCARCERARE.

A urmat participarea in numeroase programe de dezvoltare derulate de Confederatia Elvetiana, Ministerul Sanatatii, Banca Mondiala, Corporate Dinamycs si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, care au generat maturizare, acumulare de experienta proprie si difuzarea expertizei internationale in sistemul de asistenta medicala de urgenta din Romania.

SMURD Craiova a parcurs multiple programe de formare operationala, manageriala si de cooperare derulate in cooperare cu centre de formare prestigioase din Marea Britanie, Franta, Statele Unite, Israel, Austria,  precum si numeroase schimburi de experienta cu colegi din aceste tari.

In cei 13 ani care au trecut, serviciul a crescut, s-a dezvoltat permanent, a devenit UPU-SMURD, un serviciu care asista in medie 350 pacienti pe zi (peste 130.000 de pacienti in anul 2009) dintre care peste 2500 doar in prespital, a devenit un centru de formare regionala pentru rezidentii in medicina de urgenta, pentru atestatul in medicina de urgenta, atat pentru medicii implicati in asistenta medicala de urgenta cat si pentru asistentii medicali, precum si pentru paramedicii pompieri, angajati ai Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta din regiune, care constituie echipajele de prim ajutor SMURD (peste 200 paramedici formati pe parcursul anului 2009).

In 2010, la 13 ani de la infiintare, UPU–SMURD Craiova, are un efectiv de peste 300 de medici, asistenti, paramedici, personal axiliar, 54 de medici rezidenti in formare si peste 400 de voluntari care au activat de-a lungul timpului in acest serviciu.

SMURD opereaza astazi cu 1 echipaj tip C1 in Craiova si cate un echipaj de prim ajutor in Calafat si Bailesti, are la dispozitie o autospeciala de descarcerare, o autospeciala de interventie la calamitati si 3 ambulante destinate transportului multiplelor victime si este astazi, mai presus de orice un sinonim al excelentei si un termen de referinta in angrenajul asistentei medicale din regiune.

Date de contact:

SMURD Craiova

Dr. Luciana Rotaru

Medic coordonator UPU-SMURD

Dl. Andrei Pana

Asistent coordonator UPU-SMURD