25/06/12

SMURD Bihor

Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare Oradea este un serviciu public de urgenta infiintat in anul 1993, fiind al doilea serviciu de acest tip din tara.

Ideea de la care s-a pornit a fost necesitatea existentei unui serviciu medical de urgenta care sa fie capabil sa gestioneze pacientii aflati in stare grava (cu risc vital), pacienti care pana in momentul respectiv aveau sanse minime de supravietuire.

Aceasta „gestionare” s-a realizat prin pregatirea unor echipaje specializate in efectuarea unor manopere complexe de reanimare si terapie intensiva, manopere care pana in anul 1993 erau apanajul exclusiv al sectiilor de terapie intensiva. Prin infiintarea SMURD s-a creat posibilitatea efectuarii acestor manopere la locul solicitarii, pacientii beneficiind de asistenta medicala complexa inca inainte de a fi transportati la spital.

Un aspect important este reprezentat de cooperarea cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Crisana atat in operarea echipajelor medicale, care au in componenta, pe langa un medic si un asistent, si un pompier – sofer, special instruit in acordarea asistentei medicale de urgenta, cat si din punctul de vedere al infiintarii echipajului de descarcerare, care functioneaza in cadrul SMURD Oradea din anul 1994 si este deservit de 3 pompieri cu o pregatire specifica si o vasta experienta in activitatea de urgenta.

Medic sef sectie – U.P.U. – S.M.U.R.D: Doctor Hadrian BORCEA

SMURD Bihor: http://www.isubihor.rdsor.ro/xii1.htm

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Crisana” al Judetului Bihor

Adresa: str. AVRAM IANCU nr.9, ORADEA

Tel.: 0259-411212, 411213. Fax: 0259-430.693, 479.001.

Web: http://www.isubihor.rdsor.ro

E-mail: ijsu@rdsor.ro