31/12/10

Articole mass-media 2010 – Arad

Anul 2009: de trei ori mai multe accidente in Arad

Cadrele medicale de pe ambulanta si angajatii SMURD vor lucra impreuna pentru a salva vieti. In ultimul an, aproape 100 de aradeni si-au pierdut viata din cauza vitezei. Anul 2009 a fost unul plin de misiuni pentru medicii de la SMURD care au depus eforturi pentru a salva vietile aradenilor.2009 a reprezentat un numar triplat de interventii ale echipajelor SMURD fata de 2008. De la accidente rutiere la infarcte si stopuri cardiorespiratorii, SMURD-ul este pus de fiecare data la mare incercare.

Un dispecerat comun pentru Serviciul Judetean de Ambulanta si SMURD este binevenit, mai ales ca astfel va creste gradul de operativitate, iar medicii si paramedicii vor putea interveni cu mai multa promptitudine.

Inconstienta la volan

La fiecare accident, echipajele de la descarcerare impreuna cu medicii de la SMURD au efectuat manevre medicale care pana nu demult se putea realiza doar in spitale. Unul dintre cele mai cumplite accidente rutiere din anul 2009 a fost cel de la Horia, cand doua persoane si-au pierdut viata dupa ce au intrat cu masina frontal intr-un copac de pe marginea drumului.

Un alt incident care a socat intreg orasul a fost cel in care un tanar de 24 de ani a murit dupa ce a apasat pedala de acceleratie pana la 200 la ora. Soferul se afla la volanul masinii unui prieten, din care nu a mai ramas nimic. Autoturismul a doborat un panou publicitar, dupa care s-a incolacit de un stalp de electricitate.

„Accidentele rutiere au fost cele mai des intalnite misiuni ale colegilor de la SMURD, respectiv descarcerarea. Ne dorim ca in acest an sa dezvoltam serviciul pentru ca interventiile noastre sa fie cu mult mai benefice. Prin acest dispecerat comun suntem siguri ca vom mari sansele de supravietuire a celor aflati in dificultate”, a punctat Sorina Ambrus, purtator de cuvant la ISU Arad. Politistii de la rutiera ii sfatuiesc pe aradeni sa fie cu mult mai atenti atunci cand se urca la volan si sa circule cu viteza legala impusa de
zona in care se afla.

Soselele mortii cer tributul

Ca de fiecare data, soselele care au facut cele mai multe victime in anul 2009 sunt DN 79 Arad-Oradea, DN 69 Arad-Timisoara, respectiv DN 7 Arad-Deva. In urma accidentelor rutiere, 71 de persoane si-au pierdut viata, in timp ce aproximativ 200 au ajuns in stare foarte grava la spital. Carnagiile sunt puse pe seama lipsei de experienta a soferilor si a drogului vitezei in randul tinerilor, starea proasta a drumurilor fiind lasata la urma.


Luni 25 ian 2010, Adevărul