Întrebări frecvente

faq

Este SMURD un serviciu privat?

SMURD nu este serviciu privat. Conform legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma sanatatii, SMURD este un serviciu public integrat fara personalitate juridica, care functioneaza in organigrama Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Activitatea SMURD-ului este reglementata foarte amanuntit prin acte normative, asa cum este reglementata activitatea serviciilor de ambulanta publice si private. Actele normative includ Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006, O.U.G. nr. 126/2003 si un numar semnificativ de ordine de ministru care reglementeaza asistenta medicala de urgenta in Romania.

A fost vreodata SMURD serviciu privat?

Nu! SMURD nu a functionat niciodata ca serviciu privat. Pornirea acestui serviciu a fost initiativa unei singure persoane. La aceasta s-au alaturat, in anul 1990, mai multi voluntari: studenti, medici si asistenti medicali Ulterior, in anul 1991, SMURD a inceput sa functioneze experimental in cadrul Grupului de Pompieri Militari din Judetul Mures iar la 6 luni de la inceperea operarii experimentale a SMURD-ului in cadrul pompierilor, in urma unei evaluari a activitatii din partea unei comisii a Comandamentului Corpului Pompierilor Militari din Romania, s-a decis integrarea acestui serviciu ca o componenta in structura pompierilor. Acest mod de organizare continua si functioneaza si in ziua de azi.

A fost numele SMURD atribuit de la bun inceput acestui serviciu?

La inceput activitatea desfasurata in primul an la Targu Mures s-a desfasurat sub denumirea SMUR (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare). Aceasta denumire este utilizata de servicii similare in tari francofone cum sunt Franta si Belgia. In anul 1993, introducand primul echipaj de descarcerare la Targu Mures si concomitent la Oradea, s-a adaugat litera “D” pentru descarcerare, numele devenind SMURD “Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare”.

Trebuie mentionat ca s-a incercat schimbarea denumirii SMURD in “SIAMUD” (Statia de Interventie pentru Asistenta Medicala de Urgenta si Descarcerare) cu speranta de a scadea rezistenta de atunci a Ministerului Sanatatii impotriva SMURD-ului. Unele judete au folosit aceasta denumirea o scurta perioada insa in final s-a revenit la denumirea initiala confirmata si prin lege.

Cum este finantat SMURD?

Conform legislatiei SMURD este un serviciu public fara personalitate juridica, deci nu are buget propriu. In cadrul SMURD lucreaza trei categorii de angajati respectiv personal medical – angajat al spitalelor pentru echipajele de terapie intensiva mobila si salvare aeriana, pompieri – angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Administratiei si Internelor si piloti – angajati ai Unitatii Speciale de Aviatie, Ministerul Administratiei si Internelor. Mai exista si un numar mic de pompieri/paramedici angajati ai autoritatilor publice locale.

Astfel activitatea SMURD este finantata din bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor si din donatii si sponsorizari. Unele echipaje SMURD primesc finantare din partea autoritatilor publice locale, prin plata salariilor angajatilor.
Dotarea SMURD este facuta din bugetul de stat si, in unele situatii, din bugetul autoritatilor publice locale precum si din donatii si sponsorizari in conformitate cu prevederile legale in vigoare.